Vorige pagina Blokschema Volgende pagina

Inleiding

 

Leerdoelen

In dit hoofdstuk leer je:

  • De verschillende processtappen die nodig zijn voor het maken van kauwgom.

 

Inleiding

Kauwgom is een genotmiddel dat oorspronkelijk werd vervaardigd uit chicle, een gom, gewonnen uit de bast van sapodilla-bomen die in Midden-Amerika voorkomen.
Het melksap van de sopadilla-boom is nog steeds een grondstof voor de kauwgombasis. Het sap wordt in de tropische regenwouden van Centraal Amerika gewonnen uit bomen die tenminste 20 jaar oud moeten zijn. Eén keer per vier jaar worden deze bomen op de klassieke manier afgetapt. Tegenwoordig worden voor de bereiding van de gombasis ook andere stoffen gebruikt zoals gesta­biliseerde harsen en latexachtige stoffen. Deze voorbewerkte grondstoffen hebben als voordelen dat ze minder variaties in kwaliteit en prijs vertonen. Een kenmerkende eigenschap van al deze stoffen is dat ze volledig onoplosbaar zijn.

De "hoofdbestanddelen" van kauwgom zijn:

  • kauwgombasis
  • suiker
  • glucosestroop
  • smaakstoffen.

Naast de gombasis zijn de aromastoffen een be­langrijk bestanddeel van de kauwgom. Eén van de meest gebruikte aroma's is pepermuntolie die gewonnen wordt uit de pepermuntplant. Het meest geschikt voor kauwgom is de soort die afkomstig is uit de Verenigde Staten.
Vooral de laatste jaren is suikervrije kauwgom steeds belangrijker geworden. In principe is het produktieproces gelijk aan dat van suikerhoudende kauwgom. De suiker en glucosestroop zijn echter vervangen door stoffen als xylitol en sorbitol.


Fig. 1 kauwgom


Vorige pagina Naar boven Volgende pagina

INLOGGEN
HANDLEIDINGEN